Förstörd tomatskörd

Ända sedan i Mars när jag först sådde mina tomatfrön har jag längtat efter skörd på vackra och goda tomater. Men det får jag vänta med till nästa år, i alla fall till största del. Min potatis drabbades av potatisbladmögel och på grund av dem tillhör samma släkte (Solanum) så åkte även tomaterna på smittan. Jag var inte så engagerad i odlingen denna perioden utan all tid gick till att bygga kaninernas hägn. Därför var jag lat och ignorerade tecknen jag såg på att en av tomatplantorna blev risig och brun. När jag till slut tog tag i att kolla tomaterna ordentligt förstod jag att dem blivit sjuka. Mina Tumbling Tom var värst drabbade, där ruttnade tomaterna på plantorna och många hade redan trillat av. Mot husväggen stod varannan Tiny Tim & Tigerella, den senare hade börjat få fläckar på stammen men alla busktomater såg fina ut. Smittan går i hela plantan och även jorden den stått i, därför var jag glad att jag odlat i krukor. Hela plantorna och jorden har jag grävt ner i potatislandet som ändå redan var smittat. Jag vill inte gärna slänga något som går att använda, och trots att alla som pratar odling säger att man ska elda upp eller köra till tippen med smittade plantor så känner jag att om potatislandet ändå är smittat kan jag lika gärna dra nytta av växtmaterialet för att skapa mer jord där.

Jag valde att chansa att vissa tomater kanske inte blivit sjuka utan skulle gå att äta, så därför plockade jag alla tomater från de sjuka plantorna och lade dem inomhus på brickor för att eftermogna. jag plockade bort alla stjälkar och lät inget grönt sitta kvar på dem, i ett försök att hindra mer smitta. Dessa brickor har stått ljust och i rumstemperatur i 2 veckor, tomaterna har mognat väldigt fint, det funkar verkligen att eftermogna på detta vis. Varje dag gallrade jag bort alla synbart sjuka och plockade dem mogna till en egen skål. Dem mogna verkade ok och jag skulle göra tomatsås på en del men när jag började dela dem blev jag tvingad att inse att i alla fall 90% var sjuka. Så jag gav upp och slängde hela bunten! Blev så frustrerad och ledsen.

Men en liten tröst i detta är att mina busktomater ser ännu friska ut och dem mogna tomater vi plockar allt eftersom smakar jättegott! Eftersom dem plantorna är så små så tog jag helt enkelt in hela krukan och ställde i mina syd-väst fönster, tillsammans med en paprika & en chiliplanta.

En av alla askar med tomater som fick slängas

Nästa år är planen att endast odla potatis hos mina föräldrar som bor 3 km härifrån och odla tomater här hemma, förhoppningsvis kan mina tomater klara sig från smitta då. Vi tar nya tag nästa år och hoppas på bättre lycka då.

/Sandra

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn