Ringblomsolja

Ringblomsolja

Ringblomma är en underbar blomma, den är vacker att se på och har många hälsosamma egenskaper. Bl.a. så är den mjukgörande, antiinflammatorisk, läkande och bakteriedödande. Den kan användas i hudvård och kronbladen kan ätas, exempelvis i en sallad eller som örtte.

Jag har odlat mina egna ringblommor, för att dom är vackra och användbara. Man kan använda alla sorters ringblomma, latinska namnet är Calendula officinalis. Jag har valt att använda den vilda varianten, jag inbillar mig att eftersom den inte är förädlad av oss människor så innehåller den mest verksamma ämnen. Jag köper mina frön från Impecta.se (ej sponsrat, bara gillar företaget) och heter där ”Läkeringblomma”.

För att göra en örtolja så behöver man först torka örten, eller i detta fallet blommorna. När man torkar blommor och örter som ska användas till oljeutdrag minskar man risken för att mögel ska bildas. Man kan göra på flera sätt, behåll kronbladen på eller plocka av dem för att torka lite snabbare. Låt ligga luftigt och mörkt på ett fat eller lite snabbare genom att lägga i en svamptork om man har.

När blommorna torkat läggs dem i en ren glasburk, häll på valfri olja. Viktigt är att oljan täcker blombladen helt. Tänk på att det är oljans hållbarhet som avgör hållbarheten på slutprodukten senare. Jag har valt att använda svensk ekologisk kallpressad rapsolja, som är bra mot exempelvis torr hud och eksem. Vilket passar bra då jag i första hand gör oljan till ringblomssalva, som ska användas mot just torr hud.

Nu ska detta stå i ett inte för ljust fönster, gärna väst eller öst, i ca 6 veckor innan man silar av kronbladen och gör salva av oljan. Glöm inte att datummärka burken, det är lätt att glömma när den gjordes.

Kram Sandra

Detta inlägg har 4 kommentarer

  1. Hej undrar hur många blommor du använder till antal olja
    tack på förhand

    1. Hej! Svårt att säga tyvärr, jag häller i blombladen först och fyller på med olja så att bladen helt täcks för att förhindra att något möglar.

Lämna ett svar

×
×

Kundvagn